Бао баб – Топ придобивки за здравје и убавина

1571

Бао баб е 100% природно и органско супер овошје од Африка. Тоа е единствено овошје во светот кое се суши на гранка, производувајќи суперхрана во прав која е исклучителна и полна со хранливи состојки и потпомага во широк спектар на здравјето и убавината. Бао баб помага во ослободување на енергијата, функцијата на имунолошкиот систем и помага за здрава и сјајна кожа. Прочитајте за Бао баб – топ придобивки за здравје и убавина.

88969

Првата состојка која е многу битна која Бао бабот ја содржи е витамин Ц

За разлика од другите животни, човечкото тело е единствено кое неможе да создаде сопствен витамин Ц, па затоа треба да се потрудиме да добиеме секојдневна исхрана богата со доволно витамин Ц.

Една порција на бао баб прав (10г или 2-3 лажички) обезбедува:

33% од дневните барања на организмот за витамин Ц – кој е од суштинско значење за ефективното функционирање на нашето тело за голем број причини

Тој придонесува за нормално:

колаген формирање за здрава кожа, заби, непца, ‘рскавица, коски и крвни садови

ослободување на енергија, метаболизмот со енергија приноси и намалување на замор и исцрпеност

подобра функцијата на имунолошкиот систем

подобро функционирање на нервниот систем и психолошка функција

заштита на клетките од оксидативен стрес

апсорпцијата на железо, витамин Ц всушност ја зголемува апсорпцијата на железото на вашето тело.

baobab-500

Втората состојка со подеднаква значајност се раститрелните влакна

Повеќето луѓе не јадат доволно растителни влака, навика која често започнува во детството и се носи низ целиот живот.

Бао баб има речеси 50% растителни влакна. Постојат два вида на влакна од кои нашето тело има потреба: растворливи и нерастворливи – бао баб ги содржи и двете.

Растворливите влакна во бао баб помагаат да се забави ослободување на шеќер во крвта.

Растителните влакна можат да помогнат во одржување на здрав дигестивен систем, вклучувајќи ја регуларноста на дебелото црево и можат да бидат од голема помош за контрола на телесната тежина со тоа што внесувајќи доволно растителни влакна ќе ве направи да се чувствувате сити.

baobab

Третата состојка е антиоксиданс

Според одредени нутриционисти бао бабот има највисока содржина на антиоксиданси од било кое друго овошје.

Бао баб прав има двапати повеќе антиоксиданси по грам од гоџи бобинки, а повеќе од боровинки и калинки заедно.

Антиоксидантите се од суштинско значење за заштита, поправка и спречување на оштетување на клетките. Исто за поддршка на процесот на стареење на кожата – особено на подолг период. Тие се спротиставуваат на оксидативен стрес и дејството на слободните радикали. Слободните радикали се нестабилни молекули кои го оштетуваат колагенот и предизвикуваат сувост на кожата, брчки и предвремено стареење.

Баобаб е полн со антиоксиданси и витамин Ц, кој го поддржува формирањето на колагенот помагајќи кожата да ви биде еластична, сјајна и помладена.