Природен засладувач – МЕД

1448

Медот е користен и познат во многу култури низ целиот свет повеќе од 2500 години. Иако медот се користи доста во Ајурведските третмани, научниците ги истражуваат придобивките на медот во релација со модерната медицина. 

Што го прави медот популарен? Прва ставка е тоа што медот многу лесно се конзумира. Може да се јаде дирекнто со лажицка, да се намачка ла леб како џем, да се стави во сок или било кој напиток. Друга ставка е здрастените бенефиции на медот. Може да биде користен како замена на шеќер во исхраната. Соджи околу 69% гликоза и фруктоза, што овозможува медот да биде употребуван како засладувач што е многу подобро за општото здравје одколку да се користи бел шеќер. Иако медот има повеќе калории од шеќерот кога се конзумира со топла вода помага во дигестијата на мастите кои се останати во телото.
med_fb
Според Министерството за Земјоделие на Сооединетите Американски Држави, медот содржи околу 64 калории на една супена лажица. Така да многу луѓе го користат како извор на енергија. Многу истражувања иммат утврдено дека медот е употребуван и кај атлетичарите  каде што го одржува новито на шеќер во крвта, ги опоравува мускулите, и го регулира количеството на инсулин во телото. Исто така медот е многу богат со витамини и минерали. Типот на витимини и минерали и нивното количество зависи од типот на цветот користен во пчеларството. Најчесто медот содржи Витамин Ц, Калциоум и Железо. Медот има и антисептично дејство, антибактериско и антигабично дејство. Најчесто е користен како антисептик во традиционалната медицина. Медот содржи антиксоданти кој поматаат во ослободувањето на слободните радикали во телото. Како резултат нашиот имунитет е подобрен да се бори против многу болести, како и против канцер и срцевите болести. Многу често медот и млекото се служат заедно посебно што овие две состојки заедно прават мека и убава кожа.
Сите медови во светoт не се направени подеднакво, така да квалитетот на медот е различен. Цената и здраствените придобивки на медот зависат од кваитетот на медот, со тоа што на произведувачите и на комитентите мора да им е јасно што го намалува квалитетот на медот.
Некои луѓе имаат  мислење дека сите медови на маркетот се природни и се добиени во шумите. Вистината е дека многу пчелки се подложни на пестициди  кои се користени во хемиските третирани фарми. Најдобро е медот да биде од органско потекло бидејки органското производство мора да следи ригорозни закони и мерки.
Зошто природен органски мед е добар за нас? Медот содржи многу антиоксиданти кои се потребни на нашиот организам. Освен антиксиданти медот содржи флавониди и алкалоиди и околу 15 амино киселини. Медот го зајакнува имунитетот, ги заздравува раните и изгорениците, ја омекнува инфламацијата на респираторниот систем, ја елиминира кашлицата и настинката, го блансира нивото а шеќер во крвта, и ја издржува атлетската издржливост.
med-блог
Каде можат луѓето да купат природен органики мед? Постојат многу добри фирми во светот кои произведуваат природен органски мед. Во Македонија Био Космос произведува природен органски мед кој може да се најде во сите големи маркети како и во специјализираните продавници на Вио Космос.