5 видови храна кои ќе ја зајакнат вашата меморија

by • October 20, 2016 • MyLife, Актуелно, Живот, Здравје, ИсхранаComments Off on 5 видови храна кои ќе ја зајакнат вашата меморија736

Загрижени за губење на вашата меморија? Помошта може да биде околу вашата кујна. Еве неколку видови на храна кои можете да ги додадете во вашата секојдневна исхрана кои се покажале дека го подобруваат помнењето. Во прилог прочитајте 5 видови храна кои ќе ја зајакнат вашата меморија.

Боровинки: боровинките содржат антоцијан, антиоксидансен пигмент кој ја зголемува вашата способност да ги памтите подобро работите. Едно тромесечно истражување покажа подобрено учење кај постари лица кои пиеле сок од боровинки.

Бадеми: Бадемите се одлична храна за мозокот, бидејќи тие содржат протеин, компонента која го зголемува производство на хемиски нерви кој ја подобруваат меморијата.

dark-chocolate

Темно чоколадо: Врсти на темно чоколадо, во кој се состои најмалку 70 проценти какао содржат флавоноиди кои го зголемуваат протокот на крвта во мозокот.

Ладно цедено маслиново масло: Овој тип на маслиново масло содржи хемикалија наречена хидрокситирозол што има тенденција да ги зголеми пораките во мозокот и ја подобрува вашата меморија.

Зелен чај: Веројатно сте слушнале за неговата антиоксидантна моќ, но, зелен чај, исто така, се покажа супер помош за рестартирање на вашата меморија.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.