10 неверојатни здравствени придобивки од васаби

by • December 22, 2016 • MyLife, Актуелно, Без глутен, Биокосмос продавници, Живот, Здравје, ИсхранаComments Off on 10 неверојатни здравствени придобивки од васаби983

Васаби е член од семејството на зелки, заедно со зелката, ренот и сенфот. Коренот на васаби се користи како подправка и има многу силна арома. Подолу се 10 неверојатни здравствени придобивки од васаби.

grating-wasabi-jpg-838x0_q80

1. Антимикробни својства

Васаби содржи антимикробни агенси кои се корисни за елиминирањето на бактерии. Васаби може да го спречи растот на различни видови на бактерии, квасец и мувла. Васаби во комбинација со ИТЦ блокови може да спечи хеликобактери пулори. Оваа способност да се елиминираат бактериите го прави васабиото одличен оброк за подготвена сурова риба.

2. Анти-воспалителни својства

Васаби пастата има важен анти-воспалителнен агент кој што помага да се елиминира воспаление на рани, повреди меѓу другите.

3. Анти канцер својства

Поврзано со храна како брокулата и зелката, кои имаат хемикалии кои го подобруваат здравјето на црниот дроб. Ги блокираат ензимите кои ќе доведат до пре-канцерогени соединенија да се променат во канцерогени, позната како фаза 1 во ензимите. Хемикалиите овозможуваат да црниот дроб се подобри да неутрализира некои високо токсични супстанции кои патуваат низ телото, што доведува до рак. Васаби го намалува ризикот од развој на рак во подоцнежната фаза од животот.

4. Кардиоваскуларно здравје

Поради неговата способност да блокира тромбоцитна агрегација, васаби помага да се намалат шансите за срцев удар и мозочен удар. Васаби делува со спречување да тромбоцитите се лепат заедно, при што доколку тоа се случи може да биде фатално при човековиот живот.

5. Васаби и артритис

Исхраната богата со васаби има анти-воспалителни својства кои нудат ослободување од болки во зглобовите. Тоа помага да ги инхибира воспалителните патишта кои водат до воспаление, а особено да спечи воспалително заболување на цревата и појава на астма.

swas

6. Превенција од кариес

Васаби помага да ја исчистите устата од секаков вид на бактерии и со тоа да ви помогне при редовните посети на вашиот стоматолог. Васаби го инхибира растот на бактериите во устата кои се должат заради присуство на хемисли соедининеија, односно шеќери кои се лепат на забите и предизвикуваат кариес.

7. Природно дезинфекциско средство

Васаби има способност да се бори против ешерихија коли и стафилококи, како и уништување на пулори бактерии. Тоа е заради својата анти-бактериска акција.

8. Ефекти на детоксикација

Васаби е природен детоксификатор кој му помага на црниот дроб да се ослободи од токсини и канцерогени бактерии. Фотохемиските сооединенија можат да помогнат да се ослободиме од токсичните бактерии кои се складираат во црниот дроб.

9. Нискокалорична храна

Васаби е нискокалорична храна погодна за оние кои сакаат да ја намалат телесната тежина. Затоа е соодветна замена за други закуски како што се чипсови со голем број на калории.

10. Подобрува варење

Васаби е совршена храна за цревниот тракт при што го ослободува телото од штетните токсини. Ова има ефект на намалување на можноста од заболување на дивертикулитис. Исто така васабито е богато со растителни влакна.

Васабито најлесно и најдостапно кај нас да го внесете во секојдневната исхрана е преку прав.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.