Витамин што го чува видот

8

Последиците од постојаното гледање во компјутерските екрани и мобилните телефони можат да имаат трајни последици по нашето здравје. Замор на очите, чувство на тежина и сушење на очното дно се само некои од симптомите што можат да доведат до синдром на компјутерски вид.

Тоа е состојба на окото, што се јавува ако некое лице поминува три или повеќе часа на ден пред мониторот. Синдромот се манифестира со замор, поспаност, главоболка и феномени како што се двоен, а понекогаш и заматен вид.

Кога гледаат компјутерски екран, очите постојано реагираат на светли и темни дамки. Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент, кој е потребен за видот, затоа се препорачува да се зема витамин А. Тој игра важна улога во производството на родопсин.

Витаминот А е антиоксиданс и се покажа дека игра значајна улога во спречување на губење на видот предизвикано од дегенеративни состојби како што се катаракта или дегенерација на макулата. Студиите исто така покажуваат дека витаминот А заедно со другите антиоксиданти помага да се забави прогресијата на невропатијата, вклучително и дијабетичната невропатија.

Луѓето кои треба да го намалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна што содржи бета-каротен, супстанца што телото ја претвора во витамин А со помош на сончева светлина.

Витаминот А ќе го најдете претежно во овошјето и зеленчукот од сите бои; жолта, портокалова, зелена, но во форма на темно обоени растителни пигменти провитамин А или бета-каротен, кој само се трансформира во витамин А во организмот.

Кога нутриционистите препорачуваат консумирање на овошје и зеленчук во боја, тие всушност размислуваат за бета-каротен. Тука спаѓаат некои видови зеленчук чија консумација е вообичаена во нашиот регион, како што се моркови, спанаќ, зелена салата, но има многу повеќе видови чие одгледување и употреба не е вообичаено, на пример, глуварче, кељ, блитва и копар.

Меѓу овошјето, над 20% од дневните потреби ги задоволуваат дињите и кајсиите. Различни тикви имаат до 60% од овој витамин.

Секако, морковот е главен извор на витамин А, бидејќи со консумирање на само 100 g на ден, може да се задоволат дневните потреби на организмот. Неговата употреба е наједноставна затоа што не е скапа, може да се купи цела година и да се подготвува на различни начини, што е многу важно бидејќи витаминот А не се уништува од топлината.

Од друга страна, само мал број на храна од животинско потекло може да се сметаат за богат извор на витамин А (100 гр храна задоволува повеќе од 20% од дневните потреби). Тоа се дроб, риба (само туна), млечни производи (само путер и павлака) и јајца. Млекото и другите млечни производи, како и други видови риби, се сиромашни со витамин А затоа што во 100 грама имаат само 3-5% од дневните потреби, додека месото практично воопшто не го содржи.