Намирници за свеж здив

72

Проблемот со свежиот здив може да биде последица на некој расипан заб или некоја друга состојба во организмот. За да го спречите лошиот здив, тогаш користете ги овие намирници.

Вода – дехидрираноста може да биде причина за лош здив, па затоа не заборавајте да пиете вода во доволни количини во текот на денот.

Јогурт – овој млечен напиток збогатен со добри бактерии, односно пробиотици, може да биде одличен сојузник во борбата против лошиот здив.

Зелен чај – овој чај е природен освежувач на здивот, а во исто време ги штити забите од појава на кариес.

Свежа пиперка – освен што се традиционален зеленчук што е присутен на нашата трпеза, добро е да се знае дека свежите пиперки се богати со витамин Ц што помага во борбата против лошиот здив.

Јаболко – освен сите важни придобивки од секојдневно консумирање по една јаболка, јадете го ова овошје и секогаш ќе имате свеж и пријатен здив.