Правило 20 -20 -20, за заморени очи

95
Бидете свесни за заморот на очите. Ако поминувате многу време пред компјутер
или гледате во телефон, може да заборавите да трепкате, а тоа може да ги умори

вашите очи.

Применете го правилото 20 – 20 – 20. Секои 20 минути тргнете го
погледот од екраните и фокусирајте се околу 20 метри од вас, 20 секунди.
Замор на очите нема да го оштети видот, но може да имате суво око или
пресбиопија. Пресбиопија е состојба во очите што ги тера луѓето да имаат
потешкотии да се фокусираат на мали детали. Често се појавува кај луѓе на
возраст од 40 и повеќе години, на возраст во кое окото почнува да губи
еластичност.